WRA, Silver ~ Genesee Depot, Entire House

The customer was adamant about two themes; one was retaining the high ceilings in the great room section of the house, and the second was changing the “woodsy” cabin look to a contemporary design.

In order to accomplish this, a complete interior removal of plaster was required. Many of the walls had to be redone either because of structural concerns, or because of our new more functional interior design. Mechanicals such as plumbing and electric were completely replaced. Some HVAC was rerouted (rooms changing) and in some areas to increase efficiency.

All areas of the house, with the exception of the front two bedrooms, had major design changes. Starting with the entry area, closets were removed and halls were widened. A new larger skylight was installed. Adjacent the entry was a to small galley kitchen. This area was to be the perfect location for the customer requested office. A new kitchen was created in the great room. With the spacious ceilings it was almost the feeling of an outdoor kitchen perfect for the “holiday vacation feeling” the house was to depict. The kitchen had a contemporary cabinet style with granite counters, and had a spacious work triangle.

A new modern “open concept” look was given to the family room by the removal of a dysfunctional wall and by removing the fieldstone from the fireplace wall. Larger windows were installed, a modern fireplace, and built in display cases were added.

The back portion of the house had a great deal of wasted space. The reconstruction of halls, closets, and odd shaped rooms enabled the creation of a spacious contemporary bathroom with a large elegantly tiled shower was the focal point, a large adjoining closet and a new upstairs laundry room.

An outdated full bathroom that was in a horrible location was removed, and a new powder room with excellent accessibility was created. With the removal of the bathroom we were able to construct a dynamic raised entrance to the great room/kitchen area.

The front wing of the home by far was the largest area. It had a loft/lookout tower in the center that resembled a kids tree fort and was completely out of place. A large bar on one side and a sunken area in front of the fireplace eliminated any kind of assemblance of space utilization. By raising the floor, removing the bar and the “tree fort”, we provided a fascinating framework for a room with lots of windows and 30ft ceilings. Cosmetic changes such as drywalling wood beams and installation of plank hickory flooring put the “great” in this really great room.

Contemporary trim, lighting and hardware added the finishing touches for the exact interior the customer was after.

The old exterior wood siding was completely removed and “Tyvek” air-infiltration barrier covered by maintenance free composite siding was installed. New roofing, flashing and gutters were installed. A new deck was installed with Trex decking, new composite trim, soffit and fascia completed the exterior that the customer was looking for.

Visit Us On Facebook